Recension av Ainol Novo 7 Paladin skrivet av Christin i Lund.

Jag är sedan några dagar en stolt ägare till en Ainol Novo 7 Paladin från Tabletkungen. Jag la beställningen den andre januari och hade plattan i handen redan en vecka senare. En liten recension känns inte fel, så här efter ett par dagars användande.

 

Jag har under det senaste året använt tre olika plattor; en Dell Streak 5”, en Superpad III och en Asus transformer, så det är med dessa jag jämför Paladin. Men först lite bakgrund; produkter med ICS har länge varit i pipelinen men inte utan problem. Asus har länge varit på G med Transformer Prime, men har ännu inte fått ut den på marknaden i Europa med ICS – i USA finns den dock utan ICS (skrivet den 12 januari). Så Ainol har lyckats med det som ingen annan har – att lansera en platta med ICS! Och hur är den då, denna lilla uppstickare? Jo, alldeles utmärkt! Den ligger fint i handen med en lite konkav ram som ger ett behagligt grepp. Kontroller (ljudvolym, av/ på, bakåt stegning och snabbåtkomst till systemkontroll) finns placerade upp till i ena hörnet på kort/översida och nås lätt med pekfingret, både när den är i stående och liggande. Över huvud taget upplever jag plattan som väldigt bekväm att hantera, speciellt i jämförelse med Asus transformer. Skärmen är mycket reaktiv. Den kan upplevas som lite ”halvblänkig”, speciellt om man drar ner på ljusstyrkan. Jag har inte upplevt att det är några direkta problem med att synbarheten avtar snabbt när plattan vrids, men den har inte lika god återgivning som till exempel Dell Streak vid en hög grad av lutning. Ett skärmskydd bör man nog satsa på. Jag har köpt ett men inte kommit mig för att sätta på det, så nu finns ett litet skrapmärke på skärmen. Högtalaren sitter på plattans baksida och ger ifrån sig rätt bra volym. För hifi-liknande upplevelser bör man nog ta till lurar eller högtalare. Jag har laddat ner ganska mycket material på ett microSD-kort och allt fungerar utan anmärkning.

 

Plattan är inte utrustad med kamera eller GPS-funktion. Det finns inte någon plats för simkort men man ska kunna ansluta via extern dongel. Vad gäller batteritiden kan jag inte säga så mycket mer än att det tog ganska lång tid (upp mot 12 timmar) att fulladda första gången men efter detta har jag inte lyckats med att tömma batteriet trots flitigt användande och plattan verkar numera ladda snabbt. Filmen som finns på Tabletkungens hemsida visar mycket tydligt plattans utseende och vad som finns på den när den levereras. Den kom med tre marknadsplatser - uppfattade jag – två var nämligen på kinesiska (vilka jag snabbt gjorde mig av med), diverse standardprogram plus lite lull i form av spel och några kinesiska saker som jag slängde, utan katastrofala följder. Android market ser inte riktigt ut som man är van vid och det första sökningarna var nedslående – ”no match”! Men det är inte någon ”big deal” och kan ha med hur utbudet anpassas. Vill man hitta favoritappar snabbt, så ska man gå in via snabblänken till Googles sökfuntion och söka med ”appens namn, adroidmarket” , alltså till exempel ”Voddler app android market” och så klicka sig vidare på den länk som kommer upp till ”voddler androidmarket” . När man klickar på länken så ”frågar” plattan om man vill öppna med browser (finns två stycken) eller med ”market”. Om man väljer ”market” så hittas appen direkt inom ”market” och kan laddas ner som vanligt. Efter att ha gjort detta ett par gånger så börjar ”kända appar” dyka upp bland de som erbjuds direkt i plattan. Dock är det inte säkert att man kan hitta sina favoriter, eftersom inte alla appar funkar med ICS. Till exempel har jag inte lyckats hitta ”vanliga” Skype utan endast Skype via ”Imo-appen”. Detta lär dock vara ett övergående fenomen, allteftersom ICS blir vanligare. Jag har dock ofta hittat kompatibla alternativ genom att gå vidare via ”andra har också laddat ner”.

 

Och så en sammanfattning; Novo 7 Paladin är en mycket solid och väl fungerande sjutummare. Väldigt mycket funktion för pengarna! För mig är den ett riktigt fynd, som jag verkligen kan rekommendera!

 

Detta köp är mitt tredje hos Tabletkungen och samtliga har varit mycket lyckade.